luni, 25 iunie 2012

Colectează selectiv

Iniţiativă ecologică lăudabilă promovată de EcoRom, Andi Moisescu, Florin Grozea, Vlad Petreanu, Cristian Manafu, Bogdan Naumovici, Cristian China-Birta, Marius Matache şi Vlad Dulea.

Acţiunea promovată: http://www.colecteazaselectiv.ro/ (scriu aşa, că azi nu inserează link)
Durata acţiunii/ campaniei: între 25 iunie si 28 iulie.
Locul (principal al) acţiunii: la punctele de colectare (pe hartă containerele şi centrele de reciclare) http://www.ecoromambalaje.ro/harta_colectare_selectiva.php (scriu aşa şi aici din acelaşi motiv, că azi nu inserează link)

Numele acţiunii e clar, n-are sens să detaliez. În schimb, de ce scriu despre asta şi de ce pun sufletul în colectarea selectivă a deşeurilor:
- mi se pare o acţiune lăudabilă, şi vreau ca informaţia să ajungă la mai multă lume cu ocazia asta;
- nu toată lumea "vede" dimensiunea paşilor mici făcuţi de fiecare; se pot strânge cam 10 cutii pe an (de mărimea celor cu hârtie pentru copiator) din colectarea pliantelor din cutiile poştale, plicuri de facturi, bonuri de casă, reviste şi ziare, cutii de săpun/ suc/ lapte/ şampon, doze bere, sticle ulei, ambalaje de hârtie, baterii, deodorante, manuale de utilizare la tot felul de lucruri cumpărate, etichete haine (poate fiecare e ceva mic, dar se adună de nu vă vine să credeţi)
- în alte ţări se reciclează peste 90% din deşeurile produse de gospodării, la noi cred ca procentul este sub 15%, cred că am citit un articol mai demult cu cifrele astea;
- citeam ieri de forumuri comentarii disperate privitor la locurile în care se pot "vărsa" deşeuri reciclabile; toată lumea se lăuda că reciclează dar că nu are unde :)))))))))
- în general promovăm acţiuni de tipul "Let's do it, Romania!", de strângere pet-uri de pe străzi, dar pliantele, pungile, combustibilul şi consumabilele consumate, spaţiile de emisie (radio, TV şi ziare), precum şi timpul petrecut de toată lumea implicată costă mai mult decât suma recuperată din strâns deşeuri în ziua aia, şi are un impact infinit mai mic decât dacă am strânge câte puţin tot anul, plus că e doar o zi, după care ne întoarcem la "bunele obiceiuri" consumatoriste şi poluatoare;
* bonus: acceptăm că "Dorel" poluează şi noi strângem după el, că administraţiile locale nu pot rezolva problema deşeurilor, că e bine să remediem în loc de a preveni, ne alăturăm unor campanii ocazionale (de multe ori parte a politicilor de publicitate sau responsabilitate corporatistă a companiilor) în loc să facem în fiecare zi câte ceva în privinţa asta şi, cel mai important, plasăm problema protejării mediului înafara caselor noastre;
- din colectare câştigă toată lumea
* colectarea o fac firme private, deci nu mai încarcă bugetul, sunt nişte oameni angajaţi să facă asta, se plătesc nişte impozite la stat (măcar o parte se duc în autostrăzi, poduri, spitale, şcoli), deşeurile din groapa de gunoi (menajer) vor fi mai puţine, deci nu mai plătim impozit să construim alte gropi când cele de acum se vor umple, plasticul nu va mai otravi pământul, firmele care cumpără deşeuri îl iau la preţ mai mic (economii, salarii, eficienţă) şi tot aşa,
* în plus, cei care vor aduce la punctele de colectare minim 10 deşeuri de ambalaje vor primi un tichet răzuibil pe care va scrie fie “Câştigator” (pix din carton reciclat, un evantai, o brăţară reflectorizantă pentru biciclişti, o minge de/ pentru plajă, un frisbee, magneţi de frigider) sau “Continuă să colectezi selectiv“. Toate tichetele răzuibile au un cod unic de identificare. Acest cod trebuie înscris pe siteul www.colecteazaselectiv.ro sau trimis prin SMS la 1899. MARELE PREMIU este un Ford Ka, ce va fi câştigat prin tragere la sorţi dintre cei care introduc codul de identificare de pe tichete pe colecteazaselectiv.ro sau care trimit SMS la 1899.

Spor mult şi baftă să câştigaţi maşinuţa pusă în concurs, dar ţineţi minte că maşina o câştigă doar unul, iar dacă ne ţinem de reciclare câştigăm toţi.

Dacă n-aş avea nişte containere de reciclare chiar lângă mine (şi n-aş fi reciclat zilele astea 5 cutii de hârtie strânse peste iarnă), m-aş duce şi eu să schimb nişte deşeuri pe un cod de participare. :)

PS. Dacă cineva câştigă maşina pentru că a citit ce am scris aici, îl/o rog să mă plimbe şi pe mine o tură de bloc, îi dau două pet-uri de apă minerală. :) Goale, nu pline, să le recicleze. :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu